Oláh Kálmán 1970. március 2-án született Budapesten.

1990-ben végzett a Bartók Béla Konzervatórium Jazz Tanszakán.

Már diákként is részesült elismerésekben. 1989-ben első díjat szerzett a Mieczyslav Kosz nemzetközi Jazz-zongora versenyen, Kalisban (Lengyelország).

1995-ben harmadikként végzett a floridai Jacksonville-ben, a Great American Jazz piano versenyen, és ebben az évben a Magyar Rádió eMeRTon díját is elnyerte "Az év jazz-szólistája" kategóriában. Állandó tagja a László Attila Band-nek.

Kálmán elnyerte a legjobb szólistának járó díjat a belgiumi Hoeilaart-i versenyen 1995-ben. (Ugyanezen versenyen nyert első helyezést a Trio Midnight.)

2001-ben a Gramofon folyóirat Oláh Kálmánt a hazai jazzéletben betöltött szerepéért a Magyar Jazz Díjjal jutalmazta.

2000-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-zongora és zeneszerzés oktatója.

Bár Oláh Kálmán elsősorban mainstream jazz-zongoristaként lett ismert Magyarországon és Európában, folyamatosan keresi annak lehetőségeit, hogyan lehetne - a számára három legfontosabb zenei világot - a klasszikus zenét, a jazzt és a magyar folkórt adekvát zenei formában összekötni. Első saját albuma a Night Silence egy igazi mainstream felvétel, melyen az Oláh Kálmán sextet játszik. Miután részt vett különböző mainstream és fúziós projektekben, egy speciális formációt hozott létre, melyben a Trio Midnight egy vonósnégyessel egészült ki. Velük készítette el második albumát, Expected and Found címmel.

Egy másik fontos stílusokon átívelő kísérletében Oláh Kálmán újrahangszerelte Bach, Bartók és Debussy műveit. Néhány közülük helyet kapott a saját szerzemények és standardek mellett Moments from my life címmel megjelent szólólemezén.

A következő évben létrejött kapcsolata a koreai GOOD International Co. lemezkiadóval. Ők jelentették meg a Stuttgart Chamber Orchestra-val közösen készített dupla albumát, melyen Bach Goldberg variációi, és Oláh e műre írott variációi hallhatók.

Ezalatt folyamatosan komponál és hangszerel különböző produkciók számára. Legnagyobb terjedelmű szerzeményét, a Concerto for Jazz Orchestra-t 2001 februárjában mutatta be a Magyar Rádió, először a Budapest Jazz Orchestra, majd 2002-ben az EBU (Eurpean Brodcasting Union) nemzetközi bigband-je közreműködésével. Ez a darab hűen tükrözi Oláh kortárs zene iránti elkötelezettségét, és azt a hatást, amelyet Bartók és Sztravinszkij felfedezése tett rá.

2004-ben a Mikolci Szimfónikus zenekar felkérésére Oláh Kálmán e művéből szimfónikus zenekari átiratott készített.

A különböző műfaji határokat tágító kisérlet leginkább a 2003-ban megjelent Oláh Kálmán trió lemezen nyilvánul meg, melyet a Japán-Amerikai kiadó, a Los Angelesben és Tókióban működő MA Records jelentetett meg 'Contrast + Parallels' címmel. Ezen a felvételen elhangzik Oláh Kálmán új műve, a Variációk egy népdalra és a Goldberg Variációk-ra rögtönzött variációsorozat is, de ezúttal Jazz-trió változatban.

Néhány ismert művész, akikkel együtt játszott: Lee Konitz, Randy Brecker, Steve Grossman, Jack Dejohnette, John Patitucci, Pat Metheny, Ron McClure, Andrej Ceccarelli, Dusko Gojkovich, Tommy Campbell, Tony Lakatos, Jay Leonhart, Terry Clarce, Daniel Humair, Stephan Belmondo, Steve Houben, Paolo Fresu és sokan mások...

Oláh Kálmánnal kapcsolatos egyéb információk